Sposoby przechowywania produktów spożywczych.

Sposoby przechowywania produktow spozywczych

Jak zorganizować i przechowywać produkty spożywcze.

Cześć:)

Pytacie o moją szafkę z produktami spożywczymi. A dokładnie o moje sposoby przechowywania produktów spożywczych takich jak makaron, ryż, mąka.

Jestem tutaj po to aby Wam pomagać. Dlatego pokażę jak ja zorganizowałam taką szafkę i jakie są moje sposoby.

Może takie metody sprawdzą się też u Ciebie.

Zaczynajmy! Moje sposoby przechowywania produktów spożywczych.

 

1. Żadnych oryginalnych opakowań

Sposoby przechowywania produktow spozywczych

 

Nie lubię trzymać produktów w ich oryginalnych opakowaniach. Dlaczego?

 

  • Wszystko się rozsypuje.

Kiedy otwierasz opakowanie mąki musisz je potem dobrze zamknąć. W przeciwnym razie Twoja szafka zaraz wypełni się rozsypaną mąką czy innymi produktami.

A kto ma czas i ochotę na wyjmowanie całej zawartości szafki i wyczyszczenie jej? Mało kto to robi. I wcale się nie dziwię, to wymaga trochę pracy.

 

  • Wiele otwartych opakowań równa się chaos.

Wkładasz wszystko do szafki jak leci, jedno opakowanie na drugie. Robi się bałagan a kiedy otwierasz szafkę, wszystko się wysypuje.

Sposoby przechowywania produktow spozywczych

 

  • Bałagan kosztuje.

Ok, masz całą szafkę produktów spożywczych. Ale czy masz otwartą paczkę makaronu?

W sumie to nie jesteś pewna/y bo nie pamiętasz co dokładnie w tej szafce jest. Zastanawiasz się czy nadal masz ten czarny makaron, który kupiłeś/aś tydzień temu.

I jedyny sposób żeby to sprawdzić to wyjąć wszystko z szafki. Ale kto ma na to czas? Po prostu idziesz do sklepu i kupujesz kolejne opakowanie makaronu. Podczas gdy cała paczka była głęboko na dnie szuflady.

Sposoby przechowywania produktow spozywczych

 

Widzisz już jak bałagan w produktach spożywczych wpływa na Twój domowy budżet?

 

  • Wiele opakowań=strata czasu

Kiedy coś gotujesz lub pieczesz, czy wszystko idzie sprawnie i gładko?

Czy ciągle czegoś szukasz?

„Jestem pewna, że gdzieś tutaj było oregano!”
„Gdzie jest ten proszek do pieczenia?”
„Kupiłam wczoraj dekoracje do tortu, gdzie one są?”

Pomyśl czy nie łatwiej by było mieć wszystko pod ręką?

 

2. Szklane słoiki/pojemniki

No to jakie są moje sposoby przechowywania produktów spożywczych?

Używam szklanych pojemników.

Sposoby przechowywania produktow spozywczych

Zdjęcie przedstawia moją szafkę z produktami spożywczymi

 

Zalety:

  • przezroczyste więc widzisz dokładnie co jest w środku
  • zamykane więc Twoje produkty na dłużej pozostaną świeże
  • Szafka wypełniona ładnymi słoikami zamiast opakowaniami wygląda schludnie
  • Twoja szafka jest czysta i nic z niej nie wypada
  • Widzisz co posiadasz a co się kończy
  • Nie kupujesz produktów, które już masz
  • Wszystko jest na widoku więc nie musisz marnować czasu na szukanie podczas gotowania
  • Takie pojemniki są trwałe i wytrzymałe (o ile ich nie pobijesz;))
  • Kupujesz je raz i są wielokrotnego użytku
  • Możesz użyć słoików po zużytych produktach (dżemach, ogórkach itp.)

Wady:

  • Kosztują

To prawda, niektóre szklane pojemniki potrafią dużo kosztować.

Ale nie musisz od razu zaopatrywać się w te z najwyższej półki. Jeśli się dobrze rozejrzysz możesz je znaleźć za naprawdę dobrą cenę.

Poza tym nie musisz koniecznie kupować takich słoików. Wykorzystaj te po zużytych produktach.

  • Zajmują więcej miejsca niż kartonowe czy papierowe opakowania

To prawda. Ale jest to cena, którą mogę zapłacić za szafkę, która jest funkcjonalna i estetyczna:)

  • Trzeba poświęcić trochę czasu na przełożenie produktu do pojemnika.

Tak, niestety chwilkę trzeba na to poświęcić. Ale powiedzmy sobie szczerze, nie zajmuje to aż tak dużo czasu a efekt jest.

  • Tylko część produktu mieści się w pojemniku.

Ale nie jest to dla mnie problemem. Wsypuję do pojemnika tyle produktu ile się zmieści a resztę wkładam do szafki z zapasami.

Sposoby przechowywania produktow spozywczych

Kiedy zawartość słoika się kończy, dosypuję resztę.

Sposoby przechowywania produktow spozywczych
Jak widzisz przechowywanie produktów spożywczych w szklanych pojemnikach ma swoje wady i zalety. Jednak dla mnie zalety zdecydowanie biorą górę i przewyższają wszelkie wady.

 

3. Przyprawy i zioła

Ziół i przypraw także nie lubię przechowywać w ich oryginalnych opakowaniach.

Robi się niezły bałagan, przyprawy się wysypują. Niczego nie można znaleźć.

My trzymamy je w małych porcelanowych pojemnikach. Są one przeznaczone na przyprawy i zioła ale możesz użyć jakichkolwiek małych pojemników.

Sposoby przechowywania produktow spozywczych

 

4. Etykiety

Jak widzisz każdy słoik ma u mnie swoją etykietę.

To naprawdę ułatwia sprawę. Szczególnie jeśli masz kilka rodzajów np. mąki i chcesz je rozdzielić.

Sposoby przechowywania produktow spozywczych

 

Możesz użyć kawałka papieru albo naklejki i napisać na niej co znajduje się w środku.

Możesz także użyć taśmy klejącej. Nakleić kawałek na pojemnik i podpisać markerem do płyt CD.

Sposoby przechowywania produktow spozywczych

 

5. Najczęściej używane

Te produkty spożywcze, których używasz najczęściej powinny być łatwo dostępne.

Jeśli gotujesz ryż co drugi dzień, nie kładź go na najwyższą półkę.

Dostosuj wszystko do swoich potrzeb.

 

Jak widzisz w naszej szafce są trzy półki.

Zioła i przyprawy są najczęściej używane dlatego znajdują się na najniższej półce.

Sposoby przechowywania produktow spozywczych

 

Na środkowej są ryż, makaron, musli, które też używamy dość często.

Sposoby przechowywania produktow spozywczych

 

Na najwyższej półce mieszkają produkty, które są przez nas rzadko używane jak mąka czy proszek do pieczenia.

Sposoby przechowywania produktow spozywczych

 

Zorganizuj swoją szafkę wedle swoich potrzeb i częstotliwości używania produktów.

 

 

Wydaje mi się, że to wszystko co chciałam Ci przekazać. Już znasz moje sposoby przechowywania produktów spożywczych.

Mam nadzieję, że je wykorzystasz 🙂

 

A jeśli masz ochotę podzielić się z nami swoimi spostrzeżeniami, zapraszam do grupy.

 

Chcę dołączyć 🙂

 

 

Do następnego,

Emilia 🙂

 

Related Post

  • Dzięki za ten post, czekałam na niego 🙂 Właśnie za jakiś czas będę organizowała swoją nową kuchnię i tak się nastawiam na jakieś fajne pojemniki. Sama jestem ciekawa, co z tego wyjdzie 🙂

    • Ja też jestem bardzo ciekawa jak wszystko urządzisz 🙂 Jeśli będziesz miała jakieś pytania, wątpliwości lub będziesz potrzebowała rady to odzywaj się a ja chętnie pomogę 🙂 Masz już jakieś pojemniki na myśli?

  • U nas w ruch idą jeszcze drewniane klamerki do ubrań- idealnie radzą sobie z opakowaniami makaronu czy płatków owsianych 😉

    • Klaudia, witam Cię serdecznie i dziękuję za wizytę u mnie i za komentarz! 🙂 Byłam też u Ciebie i zapisałam się już na newsletter, piękne rzeczy tworzysz! 🙂 Ale wracając do Twojego komentarza, dobry pomysł z tymi klamerkami! Następnym razem jak będę musiała coś na szybko zamknąć i nie będę miała czasu na przesypywanie, zrobię po Twojemu ;)) Pozdrawiam!

  • Świetne rady, bardzo przydatne 🙂

    • Dziękuję za miłe słowa ! 🙂 Bardzo się cieszę 🙂

  • Kiedyś próbowałam przechowywać wszystko w pojemnikach – najpierw kupowałam te ładne, potem postanowiłam zaoszczędzić i używać słoików po innych rzeczach, a potem zorientowałam się, że mam tyle różnych przypraw, kasz, mąk, makaronów, suszonych warzyw i owoców, ziół, nawet rodzajów soli, że postanowiłam zostać przy opakowaniach oryginalnych.
    W pojemnikach i słoikach przechowuję obecnie tylko to, co kupuję bez opakowania, na wagę 🙂

    • Dziękuję Ci za komentarz! 🙂 Tak, niestety te szklane opakowania zajmują dużo miejsca. Jeśli ma się dużo produktów tak jak w Twoim przypadku i nie ma się wielkiej kuchni to może być problem 🙂 Z tego wnioskuję, że uwielbiasz gotować? Dobrze myślę?:)

      • Oj tak, naprawdę lubię 🙂 kiedyś prowadziłam nawet blog o gotowaniu, ale teraz zaczęłam o czym innym, choć i tu niedługo pojawi się więcej przepisów 🙂 (stanobecny.pl)
        Szklane opakowania to też jeszcze jeden dla mnie kłopot – średnio raz na rok się przeprowadzałam ostatnimi laty i te dodatkowe opakowania robiły dodatkowe miejsce i kilogramy.

        • Dziękuję Ci w takim razie za przeczytanie wpisu nawet mimo tego, że nie znalazłaś w nim nic dla siebie 🙂 Ale nasunęłaś mi myśl, że mogę w przyszłości pomyśleć nad rozwiązaniem przechowywania i zorganizowania opakowań z produktami. Żeby było ładnie i funkcjonalnie nie koniecznie używając szkła. Zajrzałam też do Ciebie! 🙂 Tyle ciekawych tematów idealnych dla mnie! Będę się z nimi zapoznawać 🙂 Pozdrowienia! 🙂

          • za to zachęciło mnie do zrobienia porządków w kuchennych zapasach! 🙂 dziękuję i wzajemnie!

          • Jeśli zrobisz porządki i będziesz miała ochotę podzielić się zdjęciem, byłoby super! Zamieszczam na FB zdjęcia przestrzeni, które zorganizowali moi czytelnicy dla inspiracji i zachęty dla innych 🙂 Jeśli więc będziesz miała ochotę, zachęcam 😉

  • Moje szafki wyglądają tak samo. Wszystko w słoiczkach i etykiety na słoikach. Wg mnie to jest najlepszy sposób na porządek i łatwo sprawdzić stan „posiadania” danego produktu.